środa, 6 października 2010

Żeberka po prowansalsku



Wiele osób lubi żeberka, to takie prawdziwe męskie danie=) Dla Amerykanów najważniejsze jest to, żeby były lepiące i słodko-pikantne, żeberka z przepisy Nigelli przygotowuje sama żona Tonego Blaira, a ja proponuję Wam je dzisiaj w wersji prowansalskiej. Pieczone warzywa, zioła, rumiane mięsko - zakochacie się - jestem pewna=)

Przepis inspirowany magazynem "120 błyskawicznych dań Tiny".

Składniki:

1 kg żeberek
1 cukinia
2 różnokolorowe papryki
2 cebule
1 główka czosnku
0,5 kg ziemniaków
sól i pieprz do smaku
2 gałązki świeżego oregano
łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
słodka papryka
oliwa z oliwek
 
Sposób przygotowania:

Żeberka poporcjujcie, natrzyjcie solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi - podsmażcie na oliwie, tak by nabrały ładnego, brązowego koloru.

Cebulę pokrójcie na ćwiartki, cukinię w półplasterki, a paprykę w sporą kostkę. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie na równe części. Warzywa polejcie oliwą, doprawcie solą, pieprzem i ziołami. Ułóżcie je w sporym naczyniu żaroodpornym, pomiędzy nimi połóżcie żeberka i przekrojoną na pół główkę czosnku.

Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok godzinę.



Proponuję, by podawać tę potrawę z surówką z sałąty i sezonowych warzyw oraz sosem ziołowo-jogurtowym.



Potrawa dla 4 osób

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz