sobota, 16 października 2010

Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą







A teraz pora na mój ulubiony szpinak!=) Zupełnie nie rozumiem dlaczego panuje pogląd, że jest okropny, a dzieci w przedszkolu są nim straszone. Jeżeli tylko nie zrobimy z niego "bagiennej papki", a przygotujemy go ze  świeżych liści, serka śmietankowego i przyprawimy czosnkiem - gwarantuję, że poczujecie "niebo w gębie". Lubię nim nadziewać Cannelloni, dodawać do sałatek, mięsa i do naleśników też;) Śliczne zielone liście połączone z bladą, białą mozzarellą i otulone delikatnym ciastem - to jest TO!

Składniki:

Na naleśniki:
1 szkl. mąki
1 szkl. mleka
1/2 szkl. wody
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta sody oczyszczonej
szczypta soli
odrobina oleju do pierwszego smażenia

Na farsz:
500g świeżego szpinaku
100g kremowego serka śmietankowego
2 wyciśnięte ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
kulka mozzarelli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksujcie i smażcie na dużej patelni. Oleju użyjcie tylko do pierwszego, żeby się nie przykleił, w masie jest odrobina oleju, więc kolejne nie powinny już przywierać. Z podanych składników przygotujecie ich 5:)


Na drugiej patelni rozgrzejcie masło i wrzućcie na nią szpinak, po chwili jego objętość radykalnie zmaleje. Dodajcie wtedy serek, czosnek, sól i pieprz.

Pokrójcie mozzarellę na plastry. Rozgrzejcie piekarnik do 150 St. C.

Nałóżcie farsz na placek i połóżcie po 2 plasterki mozzarelli. Złóżcie naleśnik w trójkąt. Z kolejnymi zróbcie tak samo. Wstawcie naleśniki do piekarnika na 5-10 min., by ser się delikatnie roztopił.





Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz