czwartek, 7 października 2010

Moje ulubione spaghetti - z kurczakiem i warzywami



Dla wielu osób spaghetti wydaje się bardzo banalną potrawą i poniekąd tak jest, ale tylko poniekąd. Biorąc pod uwagę różnorodność sosów, dodatków i sztuczek, do pogłębienia jego smaku, to na pewno tak nie jest=) Przygotowując różnego rodzaju makarony zastosowałam kilka sztuczek, które sprawiają, że smak sosu jest o wiele bardziej głęboki. Wszystkie z nich znalazły swoje miejsce w tym przepisie:)

Przede wszystkim warto dodać do sosu z pomidorów takie składniki, które zrównoważą jego kwaśny smak - w przypadku mojego spaghetti są to: cukier, mleko i masło. Warto też dodać sos sojowy, a zamiast bazylii zastosować natkę pietruszki. Do sosu pomidorowego dodaję również pół szklanki bulionu drobiowego:). Proste rzeczy, a tak wiele mogą.

Składniki:

1 opakowanie makaronu spaghetti
2 filety z kurczaka
2 puszki krojonych, włoskich pomidorów
1 żółta papryka
1 zielona cukinia
1 cebula
pół szkl. bulionu drobiowego
2 łyżki sosu sojowego
1/4 szkl. mleka
3 łyżki natki pietruszki
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
sól, pieprz i cukier do smaku



Sposób przygotowania

Na dużej patelni rozgrzejcie masło z oliwą. Podsmażcie pokrojone w kostkę cebulę i kurczaka. Doprawcie solą i pieprzem. Po chwili dodajcie cukinię, wcześniej pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę. Podobnie zróbcie z papryką. Podsmażcie wszystko razem przez 3 minuty. Dodajcie pomidory, bulion, sos sojowy,sól i cukier. Przykryjcie i gotujcie przez 20 min. 
W tym czasie ugotujcie makaron. 
Do sosu, dodajcie na koniec mleko, zioła i natkę. Doprawcie jeszcze pieprzem. Makaron wymieszajcie z sosem.

Z podanych składników przygotujecie obiad lub kolację dla 5 osób.




Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz