środa, 13 października 2010

Śródziemnomorska sałatka z fasolki



W Polsce króluje fasolka polana uprażoną bułką tartą... Nie twierdzę, że jest niedobra, ale warto czasami spróbować czegoś innego - bardziej zdrowego i mniej kalorycznego. Sałatka nie jest trudna w przygotowaniu, ale za to bardzo efektowna. Może stanowić zarówno samodzielną potrawę, jak i dodatek do dania głównego. Świetnie sprawdzi się w kuchni tych, którzy szczególnie dbają o zdrowie, bo chyba nie muszę przypominać, że dieta śródziemnomorska jest obecnie uznawana za najzdrowszą na świecie?=) 

Składniki:

40 dag żółtej fasolki szparagowej
40 dag zielonej fasolki szparagowej
1 upieczona czerwona papryka
1 upieczona żółta papryka
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka koperku
1 łyżka z oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ugotujcie fasolkę w osolonej wodzie (jeżeli nie chcecie by zielona fasolka straciła swój żywy, zielony kolor, nie przykrywajcie jej pokrywką) albo na parze przez ok 25 minut. Odcedźcie i wrzućcie do sporej miski. Dodajcie pokrojoną na paseczki paprykę, zioła, oliwę i przyprawy. Wszystko wymieszajcie=) 

Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz