piątek, 8 października 2010

Sałatka owocowa z miodowym jogurtem



Sałatka owocowa sprawdzi się zawsze i wszędzie. W zależności od pory roku możemy korzystać z świeżych lub konserwowych owoców. Latem mamy prawdziwe pole do popisu - sałatka z owoców leśnych, tropikalnych albo typowy misz masz jak ten u mnie - choć lato mamy już niestety za sobą. Większość składników z których skorzystałam jest jednak dostępna w lokalnych "zieleniakach" nadal. Do tego jeszcze jogurt bałkański z miodem i macie gotowe wspomnienie lata - na II śniadanie czy podwieczorek=).

Składniki:

2 nekatrynki
15 dag borówki amerykańskiej
1 jabłko Granny Smith
1 kiść zielonych winogron
200g jogurtu bałkańskiego
4 łyżeczki płynnego miodu

Sposób przygotowania:

Wszystkie owoce umyjcie. Nektarynki pokrójcie na ćwiartki lub ósemki i potem na cząstki - czyli takie zgrabne trójkąciki. Podobnie zróbcie z jabłkiem. Winogrona pokrójcie na połówki. Pokrojone owoce i borówki wrzućcie do miski - wszystko razem wymieszajcie.

Przygotujcie miodowy jogurt - nie ma nic prostszego!=) Wystarczy wymieszać jogurt bałkański z efektem pracy pszczółek=). 

Proponuję podawać sałatkę na talerzykach deserowych, w pucharkach lub miseczkach albo zapakować ją w pojemnik śniadaniowy. A do owoców kleks jogurtu;)

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz