poniedziałek, 11 października 2010

Meksykańska zupa z kukurydzy




Bardzo lubię meksykańskie smaki, chociaż to co my za nie uważamy powinno się raczej mianować mianem kuchni: Tex Mex. Europejczycy pokochali jednak właśnie te dania, serwowane w restauracjach meksykańskich. I choć Meksykanie takimi potrawami zapewne by pogardzili, (są bardzo przewrażliwienia na punkcie swojej tradycyjnej kuchni i już kilkakrotnie występowali, aby wpisać ją na Listę Światowego Dziedzictwa Narodowego:) to dla nas jest ona idealna - lekko słodka i zarazem pikantna -  to za sprawą papryczki chili;) Idealna na obiad czy kolację, na ciepło bądź tez na zimno...

Przepis inspirowany czasopismem NajMagazyn

Składniki

2 cebule
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 puszki kukurydzy
1/2 łyżeczki curry
2,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
pół pęczka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowanie:

Rozgrzejcie masło z oliwa i zeszklijcie na nich cebulę. Papryczkę oczyśćcie z nasion, drobno pokrójcie, podsmażcie z cebulą. Kukurydzę odcedźcie i półtorej puszki wymieszajcie z cebulą, chili i przyprawą curry. Zalejcie bulionem i gotujcie pod przykryciem ok. 15 min na małym ogniu. Następnie ja zmiksujcie, włóżcie pozostałą kukurydzą, doprawcie i posypcie obficie natką. 




Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz