wtorek, 26 października 2010

Kurczak na patyku i makaron orientalny



Masz 20 minut na przygotowanie efektownego dania i co robisz? ... Będzie mi miło jak spróbujecie tego przepisu!=) Na prawdę szybki, z prostych składników, a jaki efektowny... Jeżeli przygotujecie mięso na szpatkach rano, to po powrocie do domu będziecie mieli już w ogóle bardzo mało przygotowań ... a potem przyjemność delektowania się tą potrawą zrekompensuje Wam resztę wkładu Waszej pracy. A zatem: makaron,  kurczak, kiełki ... na miejsca, gotowi, start!


Składniki:

3 filety z kurczaka
1 opakowanie makaronu spaghetti
1 opakowanie kiełków rzodkiewki
1 czerwona papryczka chili
pół pęczka szczypiorku
2 średniej wielkości marchewki
5 łyżek jasnego sosu sojowego
2 łyżki oleju + jedna do mięsa
1 łyżeczka przyprawy tex-mex lub innej, ale ja bardzo lubię tę

Sposób przygotowania:

Filety pokrójcie na 4-5 (w zależności od wielkości) długich pasków. Wymieszajcie je z łyżką oleju i przyprawą i każdy kawałek mięsa dziejcie na patyczek do szaszłyków, tak by się trochę "pofałdził". Włóżcie mięso do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C lub 180 st. C z termoobiegiem na 17-20 min. W trakcie pieczenia, polejcie kurczaka odrobiną wody, żeby nie był zbyt suchy.

Wstawcie wodę na makaron, a potem ugotujcie go al dente. 

Marchewkę zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, chili posiekajcie na drobne piórka lub paseczki. Rozgrzejcie olej w woku. Dodajcie do niego marchewkę i chili. Teraz dorzućcie odcedzony, ugotowany makaron. Dodajcie posiekany drobno szczypiorek (siekam go zawsze nożyczkami, wtedy można to zrobić bezpośrednio nad wokiem) i opakowanie kiełków. Dolejcie sos sojowy i podsmażajcie wszystko mieszając przez ok 2 min.

Gotowy makaron wyłóżcie na talerze, na wierzchu ułóżcie wg uznania po kilka (2-3) kawałków kurczaka na patyku. Udekorujcie kiełkami=)

Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz