wtorek, 10 sierpnia 2010

Zupa z WOKa



Moja przygoda z Wokiem trwa już od pewnego czasu, ale jeszcze nigdy nie przygotowywałam w nim zupy. I to był zdecydowanie błąd! Okazuje się, że zupy przygotowuje się równie szybko jak inne dania z woka, a może jeszcze szybciej, bo nie podsmażałam osobno kurczaka i warzyw, tylko od razu wszystko razem. Mięso, makaron i duża ilość warzyw sprawiają, że jest to sycące i pełnowartościowe danie, idealne na obiad.


Składniki:

2 filety z kurczaka
1 spora marchewka
1 czerwona papryka
pół puszki kukurydzy
15 dag mrożonego groszku
1 pęczek zielonej części dymki
2 litry wywaru z kurczaka
1 opakowanie makaronu jajecznego (wcześniej ugotowanego)
3 łyżeczki zielonej pasty curry
5-7 łyżek sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
ostra papryka wg uznania
olej

Sposób przygotowania:

Rozgrzejcie olej w woku i wrzućcie do niego pokrojonego w paseczki kurczaka. Dodajcie pastę curry i podsmażcie mięso przez 3 minuty. Dodajcie marchewkę. Po kolejnej minucie podsmażania dodajcie paprykę. Podsmażajcie wszystko dwie minuty i dodajcie groszek. Całość zalejcie bulionem. Gdy zupa stanie się ciepła dodajcie kukurydzę, sosy i ostrą paprykę. Na koniec dorzućcie posiekaną dymkę - dodaje zupie świeżości i wyjątkowego smaku.

Do talerzy wyłóżcie makaron, zalejcie zupą - pyszne, orientalne danie gotowe=)

Smacznego  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz