czwartek, 26 sierpnia 2010

Jagodowe muffinki



Piegowate od jagód, z chrupiącą, rumianą skórka - muffinki po których twarze stają się weselsze, a zęby bardziej smerfowe;) I oczywiście jak na muffinki przystało, bardzo proste w przygotowaniu - jeżeli w kuchni zamieniacie sie w Strusia Pędziwiatra to nawet 10 minut nie minie a babeczki będą w piekarniku. Dla "stworków" potrzebujących odrobinę więcej czasu na wyczarowanie rozmaitych pyszności - muffinki zajmą ok 15 - 20 min. Przy na prawdę minimalnym nakładzie pracy, czasu i energii - maximum przyjemności;)

Muffinki z jagodami:

50 g roztopionego masła
3/4 szkl. mleka
4 - 5 łyżek płynnego miodu
2 jajka
1,5 szkl. mąki
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag jagód
ew. garstka brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Przygotujcie mokre składniki w jednym naczyniu: masło, mleko, miód i jajka. Do osobnej miski wsypcie mąkę, sól i proszek do pieczenia. Następnie mokre składniki wlejcie do suchych - połączcie wszystko widelcem. Na końcu dorzućcie jagody. Do przygotowanej blachy na dwanaście muffinek, włóżcie papilotki, a następnie łyżką do lodów nakładajcie porcje ciasta. Wierzch babeczek posypcie brązowym cukrem i pieczcie przez ok. 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C z termoobiegiem (zawsze podaję temp piekarnika z termoobiegiem=)   

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz