środa, 11 sierpnia 2010

Zupa koperkowa z grzankami


Zupa koperkowa z grzankami


Koperek to jedno z tych ziół, które świetnie komponują się z rozmaitymi potrawami. Doskonale komponują się z ziemniakami, połączenie ryb i koperku to duet doskonały, a jajka w kokilkach lub sadzone posypane tym ziołem mogłabym jeść trzy razy dzień. Co czyni je tak wyjątkowe? Chyba fakt, że jego zapach przywodzi nam na myśl kuchnię domową, zapamiętaną ze szkolnej stołówki, pracowniczego barku i w końcu z potraw przyrządzanych przez babcię lub mamę. 
Dzisiejszy przepis jest bardzo, bardzo, bardzo koperkowy i to absolutnie nie jest jego wada - a wręcz ogromna zaleta. Ta intensywna w smaku zupa świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację i z pewnością rozbudzi Wam apetyt na kuchnię domową. Przepis zaczerpnięty z czasopisma "120 błyskawicznych dań" Tiny.


Składniki:

1 marchewka
1 pietruszka
3 ziemniaki
2 kostki rosołowe
2 l wywaru warzywnego
2 pęczki koperku
po łyżce mąki i masła
1/2 szkl. śmietany
sól, pieprz do smaku

Ok. 6 kromek chleba tostowego na grzanki

Sposób przygotowania:

Podgrzejcie wywar warzywny, dodajcie do niego kostki rosołowe, pokrojoną marchewkę i pietruszkę oraz przyprawy. Gotujcie ok. 20 min.
Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie na średniej wielkości kostkę, dodajcie do zupy i gotujcie, aż staną się miękkie. Pokrójcie koperek, dodajcie do gotowej zupy i zmiksujcie blenderem (dobrze sprawdzi się ręczny). Tak przygotowany krem ponownie zagotujcie.
Połączcie śmietanę z mąką, aby zaprawić zupę. Przed dodaniem jej do potrawy dolejcie łyżkę ciepłego płynu, aby nie doszło do zwarzenia. Gotujcie jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu.
Przygotujcie grzanki: kromki chleba tostowego pokrójcie w drobną kostkę i zrumieńcie na patelni z łyżką oliwy.
Zupę przelejcie do miseczek i podawajcie posypane grzankami i koperkiem (od przybytku głowa nie boli=). Z takiej ilości składników otrzymacie 6 - 8 porcji.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz