poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Makaron z pesto i dodatkami





Pesto ma w sobie coś typowo wakacyjnego - soczysto zielone, świeże, pachnące ziołami i czosnkiem - najlepsze samodzielnie przygotowane. Jeżeli jednak nie macie czasu, ochoty lub potrzebnych składników żeby przygotować je w domu wykorzystajcie gotowe, ze słoiczka. Ostatnio, kiedy przygotowałam tę potrawę, też tak właśnie zrobiłam;) Wprawdzie satysfakcja nie ta, ale przynajmniej żołądek nie był pusty=) 


Składniki na pesto:

1 pęczek bazylii
3 ząbki czosnku
garść łuskanego słonecznika (zastępuję nim trudno dostępne i drogie orzeszki pinii)
garść tartego parmezanu
pół szklanki oliwy z oliwek

Składniki na makaron:

400 g makaronu tagiatelle
1 średniej wielkości cukinia
2 pokrojone w kostkę, pozbawione pestek pomidory
1 porcja pesto (przygotowana wg powyższego przepisu) lub 5 łyżek pesto ze słoika
4 łyżki oliwy
2 filety z kurczaka
ostra papryka w proszku do smaku

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokrójcie w kostkę, dodajcie do niego łyżkę pesto i smażcie na oliwie przez 15 minut. Zdejmijcie mięso z patelni. Cukinię umyjcie i pokrójcie ( najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw w długie i szerokie paski). Duście ją przez kilka minut  na łyżce oliwy, tak by się nie rozpadła.

W tym samym czasie ugotujcie makaron al dente.

Gdy cukinia cukinia lekko zmiękknie dodajcie do niej pomidora i wcześniej przygotowanego kurczaka. Do warzyw i mięsa dołóżcie resztę pesto, pozostałą oliwę oraz tyle ostrej papryki, ile uważacie za słuszne. Wszystko wymieszajcie z makaronem. Jeżeli macie ochotę możecie posypać potrawę startym serem.

Z podanych składników otrzymacie 4 - 6 porcji.

Smacznego                      



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz