poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Sałatka z boczkiem, grzankami i jajkiem w koszulce



Agnieszka Kręglicka to dla mnie jedna z najciekawszych polskich osobowości kulinarnych. Lubię jej podejście do kuchni, to, że traktuje gotowanie jako wielkie źródło przyjemności oraz jej kreatywność dzięki, której stworzyła 6 fantastycznych restauracji. Kilka lat temu z zaciekawieniem oglądałam Ją w programie "Para w kuchni", dzisiaj staram się kuchnię Pani Agnieszki przenieść do krainy moich garnków i misek za pomocą przepisów z książki "W kuchni u Kręglickich". Prezentuje ona receptury na dania kuchni francuskiej z restauracji Absynt, z włoskiego Chianti, greckich Meltemi i Santorini, hiszpańskiego Miradora, a także meksykańskiego El Popo. 
Ta sałatka serwowana jest w Absyncie, a przepis został zamieszczony w wyżej wymienionej książce. 


Składniki:

2 garście zielonej sałaty (można trochę więcej)
4 jajka
100g wędzonego boczku
4 kromki czerstwej bułki
1 ząbek czosnku
papryka w proszku
tymianek
oliwa

Winegret:

1 łyżeczka musztardy diżońskiej
utarty ząbek czosnku
3 łyżki octu winnego
sok z cytryny
8 - 10 łyżek oliwy
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Boczek pokrójcie w cienkie plastry, a następnie w małe plasterki (możecie też kupić od razu boczek w plastrach). Wsypcie je na blachę wyłożoną pergaminem i pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, aż będą rumiane i chrupiące (ok. 10 min.). Możecie go także wysmażyć na patelni. Pieczywo pokrójcie w kostkę i wrzućcie na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodajcie wyciśnięty ząbek czosnku, szczyptę papryki i tymianek. Smażcie, aż grzanki ładnie się zrumienią. 

Przygotujcie winegret. Na dnie dużej miski wymieszajcie wszystkie składniki prócz oliwy. Oliwę dodawajcie powoli, cały czas mieszając, aż powstanie gesty, spójny sos. 

W sporym, płaskim garnku zagotujcie wodę i wlejcie do niej trochę octu winnego lub soku z cytryny. Jajko wbijcie do miseczki, a następnie wlejcie je do wody. Gotujcie kilka minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Wyjmijcie jajko i osuszcie na papierowym ręczniku lub ściereczce.

Sałatę wrzućcie do miski z sosem i wymieszajcie. Rozłóżcie na indywidualnych talerzach. Posypcie boczkiem, grzankami, na wierzchu ułóżcie jajko w koszulce.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz