czwartek, 19 sierpnia 2010

Roladka z papryką i bakłażan pieczony z mozzarellą



Zawsze staram się, by w niedzielę obiad był czymś więcej niż tylko posiłkiem. Chcę żeby w tym dniu na stole znalazło się coś innego niż zwykle, dlatego właśnie wtedy chociażby jakąś niewielka zmianą czy nowym smakiem zaskoczyć domowników. W tę niedzielę do przygotowania całego dania zainspirował mnie przepis na bakłażana Agnieszki i Macieja Kręglickich z książki "W kuchni u Kręlickich". A skoro już miałam dodatek do dania głównego, to przyszedł czas na wymyślenie owego bohatera ... i padło na roladki drobiowe z kremowym, czosnkowo-ziołowym serkiem i kolorową papryką. Do tego jeszcze pieczone ziemniaczki i obiad gotowy. Spróbujcie taki zestaw zaserwować swoim domownikom - na pewno będą zadowoleni =).

Składniki na bakłażana:

1 bakłażan
2 dorodne pomidory
3/4 szklanki sosu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 kulki mozzarelli pokrojonej w plastry
sól i pieprz do smaku

można dodać także 70 g parmezanu, jednak ja go pominęłam

Sposób przygotowania:

Bakłażany pokrójcie na plastry, posólcie i chwilę odczekajcie. Rozgrzejcie piekarnik. Posmarujcie plastry oliwą i upieczcie w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok 10 min z każdej strony. Pomidory sparzcie, obierzcie ze skórki i pokrójcie w grube plastry.

W naczyniu żaroodpornym układajcie naprzemiennie indywidualne porcje warstwami (z podanych składników wyjdą 4 porcje). Zaczynajcie przekładając w ten sposób: sos pomidorowy, plaster bakłażana, sos pomidorowy, plaster pomidora, plaster mozzarelli i tak trzykrotnie. Doprawcie solą i pieprzem. 

Tak przygotowane wieże wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 st C. i zapiekajcie ok 10 minut.



Składniki na roladki:

4 pojedyncze filety z kurczaka
4 łyżeczki serka z czosnkiem i ziołami
ćwiartka czerwonej papryki pokrojonej na cienkie plasterki
ćwiartka zielonej papryki pokrojonej na cienkie plasterki
zioła prowansalskie
sól i pieprz do smaku

Filety rozbijcie na płasko. Wewnętrzna stronę posmarujcie serkiem i ułóżcie plasterki papryki. Mięso zwińcie, doprawcie, posypcie ziołami i zawińcie ciasno w folię aluminiową. Roladki pieczcie przez 30 - 45 min. w temperaturze 180 st. C. 



Smacznego   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz