środa, 11 sierpnia 2010

Zapiekanka ziemniaczana




Pochodzę z Pyrlandii, więc w moim kulinarnym repertuarze nie mogło zabraknąć zapiekanki ziemniaczanej. Zapiekanka smaczna, ale swój prawdziwy, wyrazisty smak osiąga dopiero na drugi dzień. A zatem można ją przygotować wieczorem, a kolejnego dnia tylko podgrzać po powrocie do domu i pyszny posiłek gotowy. Spróbujcie i oceńcie samiJ Inspiracje czerpałam z czasopisma „Smacznego. Pyszności z sera i mleka”.

Składniki:

60 dag ziemniaków
1 cebula
1 łyżka masła
12 dag mrożonego groszku
1 czerwona papryka
15 dag gotowanej szynki w kawałku
szczypta tymianku
2 jajka
25 dag twarogu
1 szkl. mleka
2 łyżki grysiku
10 dag żółtego sera
sól
pieprz
trochę tartej bułki i tłuszczu do formy


Sposób przygotowania:


Ziemniaki gotujcie przez 20 minut w osolonej wodzie. Cebule obierzcie, pokrójcie w kostkę, zeszklijcie na maśle. Dodajcie mrożony groszek, duście przez minutę. Paprykę oczyśćcie, miąższ pokrójcie w kostkę. Tak samo pokrójcie szynkę.

Żółtka oddzielcie od białek, wymieszajcie z twarogiem, mlekiem i grysikiem, przyprawcie. Odcedzone, pokrojone w plasterki ziemniaki wymieszajcie z groszkiem, papryką i szynką. Białka ubijcie na sztywno i połączcie z masą twarogową.

Do natłuszczonej, posypanej bułka formy przełóżcie warzywa, a na niej ułóżcie masę twarogową. Posypcie serem i pieczcie w temp. 200 stopni przez 45 minut.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz