piątek, 27 sierpnia 2010

"100% mexican" czyli tacos !!!



Meksykanie traktują swoją kuchnię jak alchemię. To zdecydowanie coś więcej niż tylko jedzenie. Nic zatem dziwnego w tym, że Meksyk stał się pierwszym krajem, który postanowił zgłosić swoją kuchnię na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Jak na razazie się nie udało, ale być może za jakiś czas obrońcy kulinarnego dziedzictwa Meksyku dopną swego=)
Tymczasem ja postanowiłam wprowadzić trochę tej "meksykańskiej alchemii" w zakamarki mojej kuchni i w efekcie otrzymałam wyśmienite Tacos - jedne ze szpinakiem, drugie z mieloną wołowiną. Do tego oczywiście guacamole, kwaśna śmietana i tarty, żółty ser. Choć to danie jest bardziej popularne w meksykańskich knajpkach niż w samym Meksyku, to jednak czasami można je zobaczyć na tamtejszych tradycyjnych stołach. Tego, czego tam nie uświadczycie, a mogłoby się wydawać, że to tradycyjna meksykańska potrawa to fajitas. Prawdziwi Meksykanie w "czerwonych Sombrerach" o czymś takim najczęściej w ogóle nie słyszeli, a tacos natomiast TAK! Kawałek Meksyku dla Was:) Pozdrawiam.

12 gotowych placków tacos (dostałam w Lidlu)

Składniki na masę szpinakową:

pół kg świeżego szpinaku lub jedno opakowanie mrożonego w liściach
jedno opakowanie serka śmietankowego o wadze ok 100 - 150g
2 ząbki czosnku
odrobina soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
łyżka masła

Sposób przygotowania:

Świeży szpinak obrać i podsmażyć na łyżce masła na patelni. Jeżeli korzystacie z mrożonego najpierw należy go odmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody (np. przez gazę) i następnie wrzucić na rozgrzane masło. Duście zieleninę przez ok 5 minut, a następnie dodajcie serek, sok z cytryny wyciśnięty czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszajcie wszystko - masa gotowa.



Składniki na masę mięsną:

pół kg mielonej wołowiny
1 mała cebula
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
szczypta ostrej papryki
1 łyżeczka oregano
sol, pieprz do smaku
1 łyżka oleju

Sposób przygtowania:
Rozgrzejcie olej na patelni, dorzucie do niego drobno pokrojoną cebulę. Podsmażajcie chwilę i dodajcie mielone mięso. Kiedy wołowina się podsmaża starajcie się ja jak najlepiej rozdrobnić, żeby nie pozbijała się w "kulki". Dodajcie jeszcze koncentrat pomidorowy i przyprawy, dolejcie trochę wody i duście pod przykryciem przez ok 25 minut.



Guacamole                               

1 awokado
1 mała papryczka chili
pół czerwonej cebuli
sok z połowy cytryny
odrobina soli

Sposób przygotowania:

Awokado, cebule i papryczkę drobno posiekajcie. Wrzućcie do jednej miseczki, dolejcie sok z cytryny, doprawcie odrobina soli. Wszystkie składniki wymieszajcie - nie rozgniatajcie czasami widelcem. W guacamole powinny być widoczne kawałki awokado, to nie może być zielona maź, lecz salsa, w której można rozpoznać składniki=)

Sposób przygotowania tacos:

Placki podgrzejcie w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. z termoobiegiem. Ciepłe tacos wyjmijcie, nałóżcie do nich albo masę szpinakową, albo mięsną.(masy też powinny być ciepłe).  Na wierzchu ułóżcie ulubione dodatki. W moim przypadku guacamole, kwaśna śmietana i żółty ser. 

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz