wtorek, 10 sierpnia 2010

Kurczak z faszerowanymi pieczarkami




Do przygotowania tego typu pieczarek próbowałam się zmotywować już od dłuższego czasu. I w końcu się udało … szkoda tylko, że tak późno, bo danie rzeczywiście godne polecenia. Przede wszystkim udowadnia, że pieczarki nie muszą być tylko nudnym dodatkiem do mięsa, a pierś kurczaka może być soczysta i inaczej podana. Dobry pomysł na obiad, zwłaszcza w zimny i deszczowy dzień. 

Składniki:

2 filety z kurczaka
6 sporej wielkości pieczarek
pół żółtej lub czerwonej papryki
1 opakowanie serka śmietankowego (200g)
1 szkl. Bulionu drobiowego lub warzywnego
1 cebula
1 żółtko
1 pęczka koperku
sól
pieprz
przyprawa typu Vegeta

Sposób przygotowania:

Za pomocą małego nożyka usuńcie nóżki i część kapelusza pieczarki, by można nałożyć jak najwięcej farszu.

Przygotujcie farsz: wymieszajcie serek z żółtkiem, papryka i połową koperku, solą i pieprzem. Tak przygotowane nadzienie przełóżcie do wydrążonych pieczarek. Przełóżcie do naczynia żaroodpornego, tak by jego druga część była wolna - później ułożycie w niej kurczakaJ


Przygotujcie sos: serek zmieszajcie z bulionem, koperkiem i przyprawami. Zalejcie nim pieczarki i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.

W tym czasie podzielcie każdy filet na pół i dołóżcie do pieczarek i sosu - kurczak podpiecze się w nim i będzie cudownie soczysty. Po 25 minutach od dodania kurczaka danie gotowe.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz