poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Zakręcone, kolorowe jajka koszulkowe



Oto przepis na zdrową wersję jajek w koszulce – podane na ciepłym, pełnoziarnistym pieczywie, szpinaku i suszonych pomidorach, polane sosem pełnym warzyw. Kolejna moja propozycja na śniadanie z udziałem jajek.


Składniki na jajka:


4 jajka
4 kawałki pełnoziarnistego pieczywa
½ kg obranego szpinaku
8 suszonych pomidorów (uprzednio namoczonych)
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy
gałka muszkatołowa
łyżka octu winnego
sól i pieprz do smaku


Składniki na sos:

kartonik puree pomidorowego
1/3 ogórka wężowego pozbawionego pestek
1 dojrzały pomidor
¼ czerwonej cebulki
1 łyżka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotować sos: do miski wlać puree pomidorowe, dołożyć pokrojone w drobną kosteczkę: ogórka, pomidora i cebulkę. Dodać natkę, doprawić solą, pieprzem i wszystko wymieszać.

Na rozgrzaną oliwę wrzucić szpinak, drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej, sól, pieprz. Do rozgrzanego, do 160 stopni piekarnika włożyć kawałki pieczywa i podpiekać je przez ok. 5 minut. W tym czasie pokroić suszone pomidory, a następnie do gotującej się w szerokim garnku wody dodać ocet. Każde jajko wbić do osobnej, małej filiżanki lub miseczki i z naczynia przerzucać je po kolei do wody. Gotować przez ok. 2-3 minut, aby jeszcze płynne żółtko zostało otoczone przez białą koszulkę.

Na talerze wyłożyć kawałki chleba, na nich ułożyć podduszony szpinak i kawałki suszonych pomidorów. Tak przygotowane posłanko jest gotowe na przyjęcie jajka ozdobionego łyżką sosu.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz