czwartek, 19 sierpnia 2010

Pasta jajeczna




I kolejny przepis z jajkiem w roli głównej. Tym razem pasta - nieskomplikowana, szybka, ale za to jako pyszna. Świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie śniadaniowych lub kolacyjnych kanapek. Aby była naprawdę dobra musi być z dodatkiem szczypiorku. Inne dodatki to już kwestia gustu - pokrojona czerwona papryka, szynka, a może rzodkiewki? Wybór należy do Was :).


Składniki:

5 ugotowanych jajek na twardo
pół pęczka szczypiorku
2 łyżka majonezu (lub 1 łyżka majonezu i 1 łyżka jogurtu)
pół łyżeczki musztardy
sól i pieprz do smaku

odrobina curry jeśli lubicie

Sposób przygotowania:

Jajka pokrójcie w drobną kostkę. Dodajcie do nich majonez, musztardę i przyprawy. Na końcu dorzućcie jeszcze drobno posiekany szczypiorek i wszystko wymieszajcie. Ja preferuje właśnie taką wersje - niezbyt rozdrobnioną, w której widać kosteczkę jajka. Jeśli jednak wolicie bardziej gładką konsystencję, to rozduście pastę widelcem lub zmiksujcie ja ręcznym blenderem - taką właśnie wersję możemy często zobaczyć w sklepach.

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz