wtorek, 28 września 2010

Greckie racuszki z owocami



Uwielbiam wszelkie formy placków i racuszków - klasyczne z jabłkami, bardziej oryginalne z płatkami owsianymi i brzoskwiniami czy chociażby te - greckie, na jogurcie bałkańskim. Bardzo lekkie i puszyste z możliwością dobrania dowolnych dodatków. Co powiecie na serek waniliowy, gęsty jogurt, może maliny albo borówki? Tak jak lubicie! Można też zrezygnować z cukru i stworzyć wersje bardziej wytrawną. Do tego sos tzatziki - prawdziwa, grecka uczta.


Przepis inspirowany magazynem "Dobre rady"


Składniki:

240g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki drobnego cukru
300 ml gęstego jogurtu bałkańskiego
2 jajka
2 łyżki oliwy
olej do smażenia
serek waniliowy lub jogurt na - wierzch
garść świeżych owoców, np: maliny, poziomki, borówki, jagody

Sposób przygotowania:

Mąkę zmieszajcie z proszkiem do pieczenia i cukrem. Jajka rozkłóćcie, wymieszajcie z jogurtem i oliwą. 
Mokre składniki wlejcie do sypkich i energicznie wymieszajcie trzepaczką - ciasto powinno być jednolite i dość gęste. 

Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju. Smażcie małe placuszki z obu stron na ciemnozłocisty kolor.

Podawajcie polane jogurtem lub serkiem, udekorowane dowolnymi owocami. 

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz