poniedziałek, 6 września 2010

Zapiekanka Kebab



Choć Turcja obfituje w rozmaite rodzaje kebabów, na świecie najbardziej rozpowszechnił się jeden - dla nas klasyczny, po prostu kebab w bułce. Ale nie taki dzisiaj przygotowałam=) Ponieważ bardzo lubię różnego rodzaju "wariacje na temat" i "przekręty" zrobiłam na obiad quazi turecką zapiekankę kebab;) Dlaczego taka nazwa? Bo znajdziecie w niej mięso kebab czyli kawałki kurczaka zamarynowane w tej przyprawie, ogórka konserwowego jak w sałatce o tej samej nazwie, cebula, papryka i sosy. Bardzo szybki i łatwy sposób na oryginale danie. 

Składniki:

2 duże filety z kurczaka
3 łyżeczki przyprawy do kebaba lub gyrosu
4 ogórki konserwowe (pokrojone na ósemki)
1 cebula
1 czerwona papryka
3 ugotowane woreczki ryżu
20 dag startego, żółtego sera
4 łyżki majonezu
ketchup
2 łyżki oleju
odrobina suszonych ziół prowansalskich


Sposób przygotowania:

Min. godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania zapiekanki, zamarynujcie pokrojone na kawałki mięso w oleju i przyprawie. Następnie obsmażajcie kurczaka na rozgrzanej patelni przez ok. 12 min. Zdejmijcie mięso i na tej samej patelni rozgrzejcie jeszcze odrobinę oleju - podsmażcie trochę cebulę, potem dodajcie jeszcze paprykę i tak przez kilka minut. 

Weźcie spore naczynie żaroodporne wysmarowane masłem. Na jego dnie rozłóżcie 1 i 1/2 woreczka ryżu. Posmarujcie go połową majonezu i polejcie ketchupem. Rozłóżcie połowę kawałków kurczaka, cebuli, papryki i ogórków. Przykryjcie resztą ryżu i ponownie ułóżcie takie składniki jak powyżej. Posypcie serem, a potem ziołami. Pieczcie pod przykryciem lub folią aluminiową przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C z termoobiegiem.

W przygotowaniu

Z podanych składników przygotujecie zapiekankę dla ok. 6 osób

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz