wtorek, 7 września 2010

Prowansalska tarta z kurczakiem i warzywami



W Polsce tarty kojarzone są  bardzo często ze słodkimi wypiekami. Tymczasem w ich ojczyźnie - Francji królują w wersji słonej, wytrawnej. Rodacy Napoleona i Moneta uwielbiają wszelkie jej wersje - ze szpinakiem, z cebulą i boczkiem, z łososiem, odwróconą z karmelizowanymi warzywami, a także tę, której przepis znajdziecie poniżej. 

Składniki na ciasto:

1 pełna szkl. mąki
10 dag margaryny
ok. 3-5 łyżek lodowatej wody
szczypta soli

lub jedno opakowanie ciasta francuskiego

Na nadzienie:

1 cukinia
2 duże pomidory
pół czerwonej papryki
2 upieczone piersi kurczaka
1 opakowanie, 150g kremowego serka pomidorowego
20 dag startego, ostrego sera
zioła prowansalskie

W sporej misce zagniećcie wszystkie składniki na ciasto i schłodźcie je w zamrażalniku przez pół godziny. 
Weźcie foremkę do tarty (ja używam takiej z wykładanym dnem - dostępne np. w DUCE). Wylepcie ją ciastem - możecie je wcześniej rozwałkować lub zetrzeć na tarce o szerokich oczkach. W przypadku gotowego ciasta francuskiego rozwińcie je, ułóżcie  płat na foremce i przejeżdżając po jej rantach wałkiem odetnijcie jego nadmiar. 
Nakłujcie ciasto w kilkunastu miejscach widelcem i podpieczcie w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C z termoobiegiem przez 15 minut.

Kurczaka, cukinię i pomidory potnijcie na plastry, a paprykę na paski. 

Podpieczony spód posmarujcie serkiem pomidorowym. Następnie układajcie na zmianę kurczaka, cukinię i pomidora, aż do wyczerpania składników i zapełnienia formy. Posypcie tartę żółtym serek i ziołami. 

Pieczcie jeszcze przez 30 min. w 170 st. C z termoobiegiem.

4 - 5 porcji.

Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz