czwartek, 16 września 2010

Francuska zupa cebulowa i grzanki po mojemu




Tę zupę zaczęłam przygotowywać ... hmmm chyba jeszcze w gimnazjum. Od razu stała się ulubioną zupą wszystkich domowników. Potem zaczęłam przyrządzać jeszcze różne jej wersje, ale ta zdecydowanie wygrywa. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a zachwyca każdego kto jej spróbuje. Co prawda nie gotuję jej jak Francuski, bo przyrządzam do niej inne grzanki i nie zapiekam ich w zupie, ale przecież można odstąpić od czasu do czasu od klasycznego przepisu i czerpać z niego inspirację=) Jest tylko jedna wada - jeżeli nie założycie gogli do krojenia cebuli, to trzeba się przygotować na sporą ilość łez. Ewentualnie można się też zaopatrzyć w tusz wodoodporny;)

Składniki:

6 dużych cebuli
2,5 litra rosołu wołowego lub drobiowego
1 łyżka masła 
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

Składniki na grzanki: (możecie ich przygotować o połowę mniej i tez wystarczy, ale u mnie wszyscy tak je lubią, że konieczne jest przygotowywanie przynajmniej takiej ilości jaką podałam niżej)

6 pszennych paluchów (dobrze, jeżeli są bez żadnych spulchniaczy albo osobiście upieczone)
kilka łyżek masełka czosnkowego (przygotujecie je ucierając kostkę masła z wyciśniętymi 3 ząbkami czosnku, natką pietruszki, koperkiem i solą=)
25 dag startego sera gouda
jeszcze trochę natki pietruszki - jeżeli macie ochotę

Sposób przygotowania:

Pokrójcie cebulę drobno w kostkę. W sporym garnku rozgrzejcie oliwę i masło - wrzućcie na nie cebulę. Należy ją posołić, alby puściła soki i nie przypaliła się zbyt bardzo. Podsmażajcie przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zalejcie cebulę rosołem i doprowadzćcie do zagotowania. Dodajcie zioła i pieprz. Gotujcie jeszcze przez 5 min.

W międzyczasie przygotujcie grzanki. Przekrójcie paluchy wzdłuż na połowy. Posmarujcie masełkiem czosnkowym, posypcie serem i ewentualnie natką pietruszki. Zapiekajcie w piekarniku rozgrzanym do 150st. C z termoobiegiem do momentu, aż ser się rozpuści. 

Nalewajcie zupę do miseczek i podawajcie z ciepłymi grzankami

Z podanych składników ugotujecie obiad dla 6 osób.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz