poniedziałek, 27 września 2010

Kokardki z boczkiem, groszkiem i szpinakiem czyli makaronowa "Pyszota"



To kolejne z tych dań z makaronem, które przygotowuje się w kilkanaście minut - minimum czasu, maximum smaku po raz kolejny. Świetna potrawa z możliwością dowolnej modyfikacji - szpinak można zastąpić porem, a kokardki chociażby penne i gotowe. Ale inwencję pozostawiam już Waszej fantazji. Świetne danie na każdą porę roku, poprawiające nawet bardzo smutny nastrój. Smacznego.

Danie inspirowane przepisem z magazynu "Dobre rady"

Składniki:

50 dag makaronu farfalle (kokardki)
20 dag wędzonego boczku lub bekonu
30 dag mrożonego groszku, gotowanego przez 3 minuty w osolonej wodzie
50 dag świeżego, młodego szpinaku
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 szklanka śmietany 18%
natka pietruszki
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ugotujcie makaron al dente

Boczek pokrójcie i podsmażcie na łyżce oliwy. Dodajcie masło i wrzućcie szpinak - duście do czasu aż liście się skurczą. Dorzućcie groszek i dolejcie śmietanę. Gotujcie jeszcze przez chwilę, tak by sos zgęstniał. Doprawcie solą, pieprzem i natką pietruszki. 

Ugotowany makaron polejcie sosem i od razu podawajcie.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz