poniedziałek, 14 czerwca 2010

Makaron z mięsnymi kuleczkami


Pamiętacie scenę z filmu „Zakochany kundel”, gdy tytułowy bohater podsuwa nosem swej wybrance, podczas romantycznej, psiej kolacji mięsną kuleczkę? Nie śmiem twierdzić, że mój przepis mógłby pretendować do obsady Disney’owskiego Superhitu, ale z pewnością sprawdzi się na rodzinny obiad czy ciepłą (romantyczną?=) kolację. Ot … taka inna wersja sosu bolognese…

Składniki na mięsne kuleczki:

50 dag mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego, drobiowego lub cielęcego, w zależności od tego jakie preferujecie)
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 wyciśnięty ząbek czosnku
2 łyżeczki suszonego oregano lub mieszanki ziół prowansalskich
odrobina pieprzu chili Cayenne (wg uznania)

Składniki na sos:

1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
1 kartonik przecieru pomidorowego (może być także jedna butelka, ale ja zdecydowanie wole ten z kartonika)
szklanka bulionu drobiowego
sól
cukier
pieprz
2 łyżeczki ziół prowansalskich
mieszanka 2 płaskich łyżek mąki z zimną wodą do delikatnego zagęszczenia sosu

Dodatkowo:

1 opakowanie makaronu spaghetti lub tagiatelle
odrobina tartego sera do posypania gotowego dania



Sposób przygotowania:

W misce wyróbcie wszystkie składniki na mięsne kuleczki. Zwilżonymi dłońmi formujcie niezbyt duże pulpeciki.

Następnie na patelni o sporej średnicy (najlepiej 28 centymetrów) przygotujcie sos. Wlejcie rosół, dodajcie pomidory, przecier i przyprawy ( nie podaje dokładnych proporcji przypraw, bo sami musicie wyczuć jaki smak Wam odpowiada). Do zagotowanych składników dodajcie mieszankę wody z mąką.
  
Pulpeciki wrzućcie do sosu i gotujcie ok. 20-25 minut. Jeżeli sos nazbyt odparuje i zgęstnieje dolejcie odrobinę płynu i delikatnie zamieszajcie, by pulpeciki się nie rozpadły.

Danie proponuje podawać z makaronem, posypane serem. Porcja wystarczy dla 4 -5 osób.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz