poniedziałek, 14 czerwca 2010

Jabłka pod kruszonką

Uwielbiam wszelkiego rodzaju szarlotki. Czasami jednak ochota na to ciasto przychodzi tak nie spodziewanie, że pozostaje tylko przygotowanie jej błyskawicznej wersji=) Na dodatek jest to pewnego rodzaju szarlotka typu light. Nie dość, że oszczędność czasu, to jeszcze kalorii.

Składniki:

5 sporej wielkości jabłek
1 opakowanie cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka cynamonu

Składniki na kruszonkę:

1,5 szkl. mąki
3/4 kostki masła
1 szkl. białego cukru
1 szkl. brązowego cukru
2 garści płatków owsianych

Sposób przygotowania:

Jabłka obierzcie, pokrójcie w kostkę, dodajcie cukier i cynamon. Następnie wymieszajcie i przełóżcie do średniej wielkości naczynia żaroodpornego. Przygotujcie kruszonkę, rozcierając w dłoniach wszystkie składniki, tak by powstała ładna posypka do jabłek. Rozłóżcie ją na jabłkach  i zapiekajcie przez 35 - 45  w temperaturze 180 stopni.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz