niedziela, 16 maja 2010

Raita: ogórkowa i rzodkiewkowa



Raita to delikatny sos jogurtowy, podawany z różnymi dodatkami, aby łagodził smak ostrych i wyrazistych potraw. Najczęściej podawana jest z ogórkiem, ale istnieją także inne wersje… ja przygotowałam także rzodkiewkową, bo nie mogłam oprzeć się nowalijkom=)


Składniki:

2 opakowania gęstego jogurtu naturalnego, po 250g każdy
pół pęczka mięty bądź zielonej pietruszki
pół świerzego ogórka, pokrojonego w drobna kostkę lub startego na tarce
5-6 rzodkiewek utartych na tarce
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotujcie dwie miseczki i do każdej z nich włóżcie po połowie składników, oprócz warzyw. Następnie do jednej wrzućcie ogórka, a do drugiej rzodkiewkę. Schłodźcie i podawajcie do pikantnych potraw, najlepiej indyjskich.

Smacznego



A tak komponowały się raity na mojej indyjskiej uczcie wraz z kurczakiem po hindusku i chlebkami Nan:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz