wtorek, 15 czerwca 2010

Dorsz po serbsku



Odkąd kupiłam książkę „Kuchnia serbska. Podróże kulinarne” przeżywam prawdziwą fascynację tą kuchnią. Jak więc możecie się spodziewać, w najbliższym czasie nie zabraknie tu wielu przepisów z regionu tego kulinarnego misz-maszu. Tym razem ryba po serbsku czyli dorsz na posłanku z warzyw polany sosem koperkowym. Inspirację zaczerpnęłam z wyżej wymienionej książki.



Składniki:

4 filety z dorsza
Odrobina mąki do obtoczenia
1 cebula
1 papryka
20 dag mrożonej, zielonej fasolki szparagowej

Składniki na sos:

pół małej cebuli
1 szkl. bulionu drobiowego
1 kubeczek śmietany 12%
pół pęczka koperku


Sposób przygotowania:

Przegotujcie sos - na łyżeczce masła zeszklijcie cebulkę, podlejcie ją bulionem, dodajcie śmietanę i koperek. Wszystko razem podgrzejcie - sos gotowy.

Na patelni rozgrzejcie łyżkę oliwy i wrzućcie na nią cebulę, lekko podduście. Dodajcie pokrojoną w paski paprykę i zieloną fasolkę i trzymajcie na ogniu, aż do uzyskania miękkości.

Na osobnej patelni z rozgrzanym olejem - smażcie obtoczone w mące filety. Doprawcie solą i pieprzem.

Potrawę podawać w następujący sposób: Na talerzu rozłożyć warzywa, położyć na nich rybę i polać sosem. Jako dodatek do takiego dania proponuję lekką sałatkę ziemniaczaną.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz