poniedziałek, 14 czerwca 2010

Pieczeń rzymska Alla grecka

 
 
To jedno z tych dań, których nazwa jest w zasadzie niewytłumaczalna. Ryba po grecku, fasolka po bretońsku i chociażby PIECZEŃ RZYMSKA. Gdyby zapytać rodowitych mieszkańców państw, których nazwą zostały opatrzone dane potrawy zapewne okazaliby zdziwienie, a już na pewno nie uznaliby ich za tradycyjne dania ;)

Pieczeń rzymska najczęściej jest faszerowana jajkiem na twardo lub gotowanymi warzywami. Moja dzisiejsza pieczeń będzie bardziej śródziemnomorska - nadziewana fetą i kolorową papryką, posypana sezamem. 
 
Składniki:

85 dag mieszanego mięsa mielonego
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 jajka
1 łyżka musztardy
2 łyżki oliwy
200g fety
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
5 dag sezamu
1 łyżka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Fetę pokrójcie wzdłuż na cztery części, a papryki na ćwiartki.

W dużej misce wyróbcie mięso z jajkami, bułką tartą, natką, ziołami, musztardą, oliwą, solą i pieprzem. Tak przygotowana masę podzielcie na 3 części. Pierwszą rozsmarujcie na natłuszczonej blasze, by nabrała pół okrągłego kształtu. Na mięso nałóżcie zieloną paprykę i fetę. Przykryjcie druga porcją masy, a tę czerwoną papryką. Na niej rozsmarujcie resztę mięsa. Uformujcie bochenek i posypcie sezamem.
Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczcie przez jedną godzinę.

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz