poniedziałek, 14 czerwca 2010

Tarta pomidorowa


Szczerze mówiąc nie wierzyłam, że połączenie musztardy i pomidorów może być trafione. A jednak … strzał w dziesiątkę! Ostry smak musztardy i słodki pomidorów na świetnym, kruchym cieście to idealna francuska kombinacja. Bardzo dobra, nieskomplikowana tarta, do której inspirację zaczerpnęłam z programu „Kuchnia francuska po prostu” Laury Calder.


Składniki na ciasto:

1 szkl. mąki
100g masła lub margaryny
pół łyżeczki soli
3 łyżki lodowatej wody (ewentualnie trochę więcej, jeżeli ciasto będzie tego wymagało)

Składniki na nadzienie:

2 łyżeczki musztardy
3 pomidory
2 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto wyróbcie najlepszym robotem kuchennym i mikserem w jednym - Waszymi palcami. Uformujcie kule i włóżcie ją do zamrażalnika na 15 min.

Następnie rozwałkujcie ciasto, tak aby dobrze pokryło Waszą formę do tarty. Ciasto nakłujcie w kilku miejscach widelcem i podpieczcie przez 20 min. W temperaturze 200 stopni.

Po upieczeniu posmarujcie dno tarty musztardą i wyłóżcie plastry pomidorów. Posypcie nadzienie ziołami oraz pieprzem i zapiekajcie jeszcze przez 20 minut.

Do tarty doskonale pasuje kurczak, zamarynowany w niżej podany sposób i usmażony na oliwie.




Składniki na marynatę:

6 łyżek oliwy
1 cytryna pokrojona w plastry
2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki
2 łyżeczki ziół prowansalskich
odrobina soli

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, a następnie ułożyć w marynacie kurczaka, którego pozostawić przez ok. godzinę w chłodnym miejscu.



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz