poniedziałek, 14 czerwca 2010

Ratatouille inaczej

 
Ratatouile czyli warzywa przygotowane na sposób prowansalski. Często znamy je w postaci kociołka pełnego jarzyn w sosie pomidorowym. Wersja prezentowana przeze mnie niżej jest inna - cukinia, bakłażan, pomidor, papryki i ziemniaki zapieczone pod serem, podane na pachnącym ziołami sosie pomidorowym. Przepis pochodzi z książki „W kuchni u Kręglickich”, a samo danie podawane jest w prowadzonej przez sławne rodzeństwo, francuskiej restauracji - Absynt.

Składniki na zapiekankę:

1 duży ugotowany ziemniak
1 cukinia pozbawiona gniazd nasiennych
1 papryka (dodałam pół czerwonej i pół zielonej)
1 mały bakłażan
1 pomidor
świeże zioła
2 posiekane ząbki czosnku
2 plastry miękkiego, koziego sera (wykorzystałam 10 dag startego Ementalera)
oliwa
sól, pieprz

Składniki na sos pomidorowy:

7-8 pomidorów bez skórki (świetnie sprawdzą się też pomidory z puszki - 2 opakowania)
4 łyżki oliwy (moim zdaniem wystarczy mniej)
2 posiekane ząbki czosnku
4 posiekane fileciki anchois (pominełam)
½ szklanki białego wina (pominełam)
1 listek laurowy
suszony tymianek (dobrze pasuje też oregano)
sól
pieprz
cukier

Sposób przygotowania:

Pomidora sparzcie i pokrójcie, pokrójcie w plastry. Ugotowanego ziemniaka pokrójcie w grube słupki i ułóżcie w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Papryki pokrójcie w paski szerokości ok.. 1 cm., podobnie bakłażana i cukinię. Na rozgrzanej oliwie obsmażcie warzywa, dodajcie zioła, czosnek, sól i pieprz. Warto pamiętać, że bakłażan bardzo mocno chłonie oliwę, żeby danie nie było zbyt tłuste nie wlewajcie jej zbyt dużo na początku - rozgrzejcie trochę, a po chwili, gdy warzywa zaczną nabierać złocistego koloru znowu odrobinę (ok.1 - 2 łyżek).

Jarzyny ułóżcie na ziemniakach i przykryjcie plastrami pomidora oraz serem. Zapiekajcie pod przykryciem ok. 20 min. w temp. 180 stopni. Odkryjcie i zapiekajcie dalsze 5 minut, aż ser lekko się zrumieni.

W czasie, gdy zapiekanka będzie w piekarniku zróbcie sos pomidorowy. Podgrzejcie oliwę, dodajcie anchois, szczyptę ziół i posiekany czosnek. Poczekajcie, aż czosnek lekko się zeszkli, a potem dodajcie pokrojone pomidory, wino listek laurowy, sól i pieprz. Duście razem, aż sos osiągnie gęstą konsystencje. Dodajcie trochę cukru, żeby nie był za kwaśny.

Na talerze nałóżcie sos, a na nim połóżcie gorąca zapiekankę. Jeżeli nie chcecie, by danie było w zupełności wegetariańskie, może podać do niego kawałek kurczaka obsmażonego w ziołach i przyprawach.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz