środa, 29 grudnia 2010

Pierś z indyka ze szpinakiem i ziemniaczanymi babeczkami


 Po raz kolejne dość proste składniki, ale w mniej typowej odsłonie. Mnie osobiście szczególnie zainteresowały ziemniaczane babeczki, które są kolejnym dowodem, na to, że ziemniaka można przygotować na tysiąc różnych sposobów. Tym razem są to babeczki, czyli nic innego, jak dwa kawałki kartofla przełożone podsmażoną cebulką i zapieczone pod serem i natką pietruszki. Moim zdaniem, bardzo ciekawy ziemniaczany dodatek, który z pewnością będzie teraz coraz częściej gościć na moim stole;)
 Do przygotowania tej potrawy zainspirował mnie magazyn: "Smacznego. Świąteczne przepisy"


Porcja dla 6 osób

Składniki:

70 dag piersi indyka
2 łyżki masła
1 cebula
25 dag świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki serka śmietankowego ze szczypiorkiem
9 cienkich plasterków wędzonego boczku
1 szkl. wody
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku

8 sporych ziemniaków
1 cebula - pokrojona w piórka i zrumieniona na łyżce masła
5 dag dowolnego, żółtego sera
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
odrobina dowolnej przyprawy z dodatkiem papryki i pomidorów (w proszku)

Sposób przygotowania:

Mięso posypcie ziołami oraz przyprawami i przełóżcie do formy. Wlejcie wodę i dodajcie masło. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez ok. 45 min. 

W tym czasie, na łyżce masła zeszklijcie cebulę i podduście umyte, osuszone liście szpinaku. Dodajcie wyciśnięty przez praskę czosnek, serek, doprawcie solą i pieprzem.

Po upływie 45 min. wyjmijcie pierś z formy i lekko ostudźcie. Następnie posmarujcie ją farszem szpinakowym i owińcie boczkiem. Wstawcie do pieczenia na jeszcze 25-30 min. 

Ziemniaki obgotujcie w całości przez ok 20 min. Odkrójcie spiczaste kawałki (później można przygotować z nich piure) i równą, tej samej wielości środkową część przekrójcie na pół. Przełóżcie odrobiną podsmażonej cebuli, a wierzch posypcie żółtym serem. Wstawcie do piekarnika na ok. 15 min. Na koniec posypcie babeczki natką pietruszki. 

Pieczeń wyłóżcie z piekarnika i pozwólcie jej odpocząć przez 10 minut. Następnie pokrójcie na kawałki i podawajcie z babeczkami i dowolną surówką - w moim przypadku z czerwonej kapusty, przepis już jutro na blogu=).

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz