czwartek, 6 stycznia 2011

Keks z dużą ilością bakali


 Zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast! Świętnie się przechowuje(nawet do dwóch tygodni), dzięki kolorowym bakaliom ślicznie wygląda i oczywiście cudownie smakuje. To z pewnością, jedno z tych ciast, które można przygotować na święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Jeżeli chodzi o same bakalie, to najważniejsze, by było ich dużo i żeby było różnorodnie;) W moim keksie obowiązkowo muszą się znaleźć kolorowe, suszone ananasy, morele, śliwki, rodzynki i orzechy. Do tego jeszcze cynamon, skórka cytrynowa i czekoladowa polewa ... zasmakuje Wam na pewno!;)

Składniki:

1 kostka margaryny
1 szkl. cukru
6 jajek
3 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skórka z jednej cytryny (koniecznie wcześniej sparzonej)
5 łyżek oleju
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
20 dag suszonych moreli
20 dag rodzynek
20 dag suszonych śliwek
25 dag kolorowego, suszonego ananasa
10 dag łuskanych orzechów włoskich
1 opakowanie mieszanki keksowej
1 opakowanie polewy czekoladowej

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotujcie sobie wszystkie bakalie - nie ma z tym dużo pracy, wystarczy pokroić orzechy, morele i śliwki na mniejsze części, powiedzmy, że na ćwiartki;), innych nie trzeba rozdrabniać.

Oddzielcie białka od żółtek i zawczasu, najpierw ubijcie białka - będziecie mieć mniej zmywania. W sporej misce utrzyjcie cukier i cukier waniliowy z margaryną. Stopniowo dodawajcie po jednym żółtku i cały czas ucierajcie. Do masy dodajcie przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i olej - wszystko wymieszajcie mikserem. Na koniec dodajcie pianę z białek i cynamon - wymieszajcie już łyżką, by piana nazbyt nie opadła. A teraz pora na zupełny finisz czyli bakalie. Dorzućcie je do masy i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszajcie. Przełóżcie ciasto do dość długiej keksówki wysmarowanej margaryną. Zazwyczaj ciasta jest za dużo do jednej formy, dlatego niewielką jego część przelewam do specjalnej foremki na babeczki - wychodzi ok. 6.=)

Pieczcie przez ok godzinę w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C. Po upieczeniu zostawcie w piekarniku do wystygnięcia. Polejcie wierzch ciasta polewą. Najlepsze 3 dni po upieczeniu=)

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz