wtorek, 14 grudnia 2010

Faszerowane pieczarki


Takie gigantyczne pieczarki można tylko nafaszerować ... niektóre z nich miały średnicę ponad 10 - centymetrową, oj było co nadziewać;) Ale czym? Pomyślałam o takich prostych, domowych i niezwykle pysznych smakach - cebulka, jajka na twardo, koperek, natka pietruszki, a wszystko zapieczone pod żółtym serem. Mam nadzieję, że ten przepis zainspiruje Was do takiej ciepłej kolacji w zimowy wieczór:)

Składniki:

8 dorodnych pieczarek, o dużych kapeluszach
5 jajek ugotowanych na twardo
1 duża cebula
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
10 dag startego, żółtego sera
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulkę posiekajcie w drobną kostkę i podsmażcie na rozgrzanej patelni z masłem i oliwą. 

Pieczarki pozbawcie nóżek i wydrążcie kapelusze - pokrójcie teraz te części i dorzućcie do cebulki. Doprawcie solą i pieprzem. Cebulka i pieczarki powinny być dobrze podsmażone, ale nie przypalone;)

Jajka obierzcie, umyjcie i pokrójcie w kostkę. 

Podsmażoną cebulkę z pieczarkami przełóżcie do miski i lekko ostudźcie. Następnie dodajcie pokrojone jajka, natkę i koperek, bułkę tartą i w zależności od upodobań smakowych - sól i pieprz. Wszystko wymieszajcie. 

Wydrążone kapelusze posólcie, popieprzcie i natrzyjcie delikatnie oliwą lub olejem. Nałóżcie do nich nadzienie i posypcie żółtym serem (jeżeli lubicie mniej przyrumieniony ser, taki tylko delikatnie rozlany, posypcie pieczarki dopiero pod koniec pieczenia, jakieś 5-7 minut przed wyjęciem). Pieczcie przez 25-30 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 st. C.



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz