poniedziałek, 27 grudnia 2010

Sernik z brzoskwiniami


 W każdej rodzinie jest takie ciasto, które pojawia się na większości rodzinnych uroczystości, czy podczas świąt. U mnie tego typu rolę pełni właśnie sernik z brzoskwiniami. Jest bardzo lekki, niezbyt słodki, przełamany soczystością owoców - smakuje na prawdę wielu, wielu osobom. Ktoś nawet kiedyś powiedział, że "najlepszy jest z piwem";). Wiem, to bardzo dziwne połączenie smakowe, ale podobno trafne, więc może skisicie się na ten przepis i sami ocenicie?;)

Składniki:

 Spód:

3 szkl. mąki
250g margaryny
3 łyżki cukru
 5 żółtek (białka zostaną wykorzystane później)
 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Z wszystkich składników zagniećcie ciasto. 3/4 części ciasta rozwałkujcie i wyłóżcie nim blachę, a resztę ciasta zamróźcie. Ciasto na blaszce podpieczcie przez ok 5 min. w temp. 150 st. C.
Masa serowa:

1 kg trzykrotnie mielonego serka śmietankowego
2 jajka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
3/4 szkl.cukru pudru
3/4 kostki margaryny
1 duża puszka brzoskwini w syropie

Ser, jajka, budyń, cukier i budyń dobrze utrzyjcie mikserem - powinna powstać puszysta masa. Ułóżcie ją na podpieczonym cieście. Na masę wyłóżcie pokrojone (na niezbyt duże kawałki) i odsączone z syropu brzoskwinie.

Białka, których nie użyliście wcześniej ubijcie ze szklanką cukru i wyłóżcie na brzoskwinie. 

Teraz kolej na zamrożoną część ciasta - zetrzyjcie ją na grubych oczkach, na wierzch wcześniej przygotowanych warstw. 

 Pieczcie przez ok godzinę w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C

 
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz