niedziela, 16 maja 2010

Kurczak po hindusku

Kuchnia indyjska jest nie tylko ciekawa, ale jednocześnie prosta. Potrawy w hinduskim stylu można przygotować ze zwykłych składników - kluczem do tych dań są przyprawy. Kumin, kardamon, cynamon, curry, nadają im charakteru. To danie jest na to doskonałym dowodem - pachnące przyprawami, idealne do maczania chlebka Nan … koniecznie spróbujcie! A może tak rozłożyć kolorowe poduszki na podłodze, zapalić świeczki i kadzidełka, zabrać ze sobą to danie … czujecie już zapach Indii?

Inspiracje do przepisu czerpałam z książki: „Kuchnia indyjska. Podróże kulinarne”.

Składniki na kurczaka po hindusku:

3 filety z kurczaka
jeden, mały jogurt
2 łyżeczki przyprawy garam lub bombay masala
1 łyżeczki chili w proszku
szczypta cynamonu
2 wyciśnięte ząbki czosnku
2 łyżki octu winnego
1 szkl. śmietanki 18%
1 kartonika przecieru pomidorowego
szklanka bulionu drobiowego


Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:
Przyrządźcie marynatę: przyprawy wymieszajcie z jogurtem i połową przecieru. Filety pokrójcie na równe, sporej wielkości kawałki i dodajcie do marynaty. Tak przygotowane mięso wstawcie na kilka godzin do lodówki.

Na patelni rozgrzejcie masło wraz z odrobiną oliwy, by nie uległo zbytniemu przypaleniu. Dołóżcie kurczaka w marynacie i duście przez około 10 minut. Następnie dodajcie drugą połowę przecieru, czosnek, ocet, bulion i ewentualnie szczyptę soli do smaku. Duście an wolnym ogniu bez przykrycia. Dolejcie jeszcze śmietankę i ponownie duście 10 minut, by nadmiar płynu odparował, a mięso było miękkie.

Potrawę można podawać z ryżem, a najlepiej z chlebkami Nan i raitami

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz