niedziela, 16 maja 2010

Serbskie szaszłyki z kurczaka

 
 
Tradycyjny, prawdziwy szaszłyk powinien być przygotowany z baraniny. Jednak obecnie taką formę podania mięsa przygotowujemy z bardzo różnych jego gatunków. Przed Wami wersja serbska - drobiowa, nieskomplikowana, a jednocześnie fantazyjna…. Pyszna!
Składniki:

4 sporej wielkości filety z kurczaka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka ketchupu
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka natki pietruszki

Marynata:

5 łyżek oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta soli
sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania:

Filety pokrójcie w paski i wrzućcie do marynaty (jej składniki wystarczy tylko wymieszać), zostawcie je w niej przez ok. 1 godzinę.

Zamarynowanego kurczaka posmarujcie przecierem wymieszanym z ketchupem i ziołami. Złóżcie je na pół i nakłuwajcie na namoczone w zimnej wodzie szpatki do szaszłyków.

Ułożone na blaszce szaszłyki pieczcie przez 25 do 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Przepis pochodzi z książki: Kuchnia serbska. Podróże kulinarne

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz