niedziela, 16 maja 2010

Schab po grecku

 
 
To jeden z kolejnych dowodów na to, że ze schabu można zrobić nie tylko tradycyjnego schabowego. Ten pomysł na mięso z pewnością przypadnie Wam do gustu. Wystarczy tylko usmażyć mięso, ułożyć na nim greckie dodatki, zapiec, a potem delektować się smakiem śródziemnomorskiej potrawy.

Składniki:

  • 5 kawałków schabu po ok. 120g
  • 1 pomidor
  • pół kostki fety
  • 8 pokrojonych na talarki oliwek
  • łyżka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka granulowanego czosnku


Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć, a następnie delikatnie rozbić, aby przyprawy lepiej wniknęły w kotlety. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć schab z obu po ok. 15 minut na każdej ze stron. Przyprawy wymieszać i posypać nimi mięso. Taki zabieg pozwoli na to, że przyprawy nie przypalą się nazbyt i mięso będzie miało ładny kolor i wygląd, a smak też na tym nie straci.

Kotlety zdjąć z patelni i ułożyć na blasze. Na każdy kawałek mięsa nakładać po dwa cienkie plasterki pomidora, kilka kostek fety i talarki oliwek. Na koniec posypać wszystko jeszcze odrobina ziół prowansalskich.

Zapiekać przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Świetnym dodatkiem do tak przyrządzonego mięsa będą pieczone ziemniaczki i surówka z świerzych warzyw, np. taką: 

Pół główki sałaty karbowanej porwać na drobne kawałki dodać pół, pozbawionego pestek ogórka wężowego, dwa pokrojone pomidory i paprykę o dowolnym kolorze. Wszystko polać dresingiem i wymieszać.

Smacznego
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz