niedziela, 16 maja 2010

Jajka na warzywach i szynce



To danie jest idealne o każdej porze dnia. Świetnie sprawdzi się na bardziej syte śniadanie, a jeżeli do warzyw dodacie też podsmażone ziemniaki to będzie bardzo szybki obiad. I jeszcze kolacja - takie jajka będą także bardzo dobrym pomysłem na rodzinną  kolacje po ciężkim dniu pracy.


Składniki:

- 4 jajka
- 4 plasterki gotowanej szynki (pokrojonej na drobne kawałki)
- 1 cebula
- pół czerwonej papryki
- pół żółtej papryki
- 1 szklanka zielonej, mrożonej fasolki
- pół szklanki mrożonego groszku
- 1 pomidor
- sól
- pieprz
- słodka papryka

Dodatkowo:

Jeżeli danie ma być bardziej bogate warto dodać podsmażone ziemniaki.


Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać olej z odrobiną masła, podsmażyć szynkę i cebulkę. Po kilku minutach dodać resztę warzyw uprzednio pokrojonych, oprócz pomidora. Jarzyny poddusić, doprawić, a gdy staną się miękkie dorzucić pokrojonego pomidora.

Na rozłożone równomiernie po patelni warzywa, wbić jajka, delikatnie posypać solą, pieprzem i papryką. Całość podlać odrobina wody, by wytworzyła się para i przykryć pokrywką. Ten zabieg pozwoli Nam na to by, jajka pozostały delikatne i zachowały płynne żółtko. Po dwóch minutach danie powinno być gotowe.

Podawać ciepłe, ze świeżym pieczywem.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz