poniedziałek, 15 listopada 2010

Domowe chlebki pita z ulubionymi dodatkami=)



Przepis wypróbowany przeze mnie już kilka miesięcy temu, a zdjęcia znalezione w moim archiwum fotografii;) Dodaję je dopiero teraz, bo kompletnie o nim zapomniałam ... Co prawda żałuje, że przedstawiam go Wam z takim opóźnieniem, bo jest na prawdę rewelacyjny, ale lepiej późno niż wcale;)

A co do samego przepisu to jest strasznie uniwersalny i możecie go przygotowywać na różne sposoby i okazje. Pewnie próbowaliście już gotowych chlebków pita, które można kupić w sklepie, a potem tylko podgrzać i jeść. Są dobre, jednak jeżeli spróbujecie osobiście je przygotować, od początku do końca, to z tamtych będziecie korzystać tylko w na prawdę kryzysowych sytuacjach. A gdy upieczecie już swoje pierwsze arabskie, pulchne i pachnące chlebki, to przydałoby się je czymś nadziać;) Ja wybieram plastry pieczonego kurczaka, mieszankę meksykańską, ogórka świeżego i małosolnego, pomidora, paprykę, sałatę i czerwoną cebulę ... a i jeszcze sos domowej roboty. Gwarantuje Wam, że będzie pysznie! A ja, hmmm ... "natchniona" pisaniem tego posta, chyba znów zabiorę się za zagniatanie;)

Przygotowując chlebki zainspirowałam się przepisem Bloga Agaty - www.kuchniaagaty.blogspot.com

Składniki na chlebki:

450g mąki
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 szklanka wody
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszajcie i zagniećcie na stolnicy, by powstało elastyczne ciasto. Odstawcie je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1h. Następnie podzielcie ciasto na 10 równych kawałków, z każdego uformujcie kulkę, ponownie odstawcie do wyrośnięcia, ale tym razem już na 20 minut.
Porcję ciasta rozwałkujcie na placki grubości 5 milimetrów.
Piekarnik rozgrzejcie do temperatury 210 st. C z termoobiegiem (bez termoobiegu 230st.). Najpierw podgrzejcie w nim blachę, by następnie na tak rozgrzaną powierzchnię ułożyć rozwałkowane chlebki. Pieczcie je przez ok. 8-10 min. aż staną się rumiane i puchate. Po wyjęciu z piekarnika zetnijcie kawałek wierzchu, otworzy Wam sie cudowny chlebek, który trzeba nadziać:) :)

Składniki na nadzienie:

2 upieczone filety z kurczaka z dodatkiem przypraw i ziół
1/2 główki sałaty lodowej
1/3 papryki dowolnego koloru
1 dojrzały pomidor
2 małosolniaki;)
1/3 świeżego ogórka
pół puszki mieszanki meksykańskiej
1/2 czerwonej cebuli

Kurczaka, pomidora, ogórki i cebulę pokrójcie na plastry, a paprykę i sałatę - w paski, w ten sposób wszystko będzie ładnie wchodzić do pity.



Składniki na sos:

1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżka ketchupu
1 wyciśnięty ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki połączyć i dokładnie rozmieszać małą trzepaczką, by w sosie nie pojawiły się grudki majonezu;)

Wnętrze chlebka posmarujcie sosem i nałóżcie ulubione dodatki. Wierzch również warto polać sosem;) A teraz to tylko się zajadać, a i może jeszcze jakiś dobry film do tego;)



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz