niedziela, 9 stycznia 2011

Zapiekanka ryżowa z curry


 Lubię prostotę, a zarazem oryginalność tej potrawy. Wystarczą na prawdę proste składniki, tylko chwila czasu i można wyczarować bardzo uniwersalne danie obiadowe. I obojętnie czy skorzystacie ze świeżych warzyw (bo akurat jest sezon na piękne papryki i cukinię=) lub z mrożonek (bo chcecie zaoszczędzić czas czy akurat panuje zima i bezpieczniej korzystać z mrożonych jarzyn). Nie jest to jednak zwyczajna zapiekanka na bazie ryżu - urozmaicenia dodaje mieszanka curry w proszku. Niby nic szczególnego, a jednak! Przyprawa nadaje pięknego koloru i interesująco zmienia smak. 
Możecie tę zapiekankę przygotować w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Wystarczy, że przed wrzuceniem warzyw na patelnie podsmażycie kawałki kurczaka. Można też przygotować w całości jarską zapiekankę, a w momencie, gdy będzie w piekarniku na patelni grillowej lub zwykłej upieczecie kawałki mięsa.

Składniki:

3 ugotowane woreczki ryżu
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 średniej wielkości cukinia
2 garści mrożonego, zielonego groszku
2 garści mrożonej, zielonej fasolki
1 marchewka pokrojona na cienkie półplasterki
1 cebula
zamiast świeżych warzyw możecie skorzystać z dwóch opakowań jakiejś ciekawej mrożonki
2 czubate łyżeczki przyprawy curry
20 dag startego, żółtego sera typu gouda
3 filety z kurczaka + dowolne suszone zioła + odrobina oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokrójcie na kawałki, dodajcie ulubione zioła i obsmażcie na rozgrzanej patelni przez ok. 10 minut (mięso można również w większych kawałkach przygotować na patelni grillowej, kiedy zapiekanka będzie dopiekać się w piekarniku). 
Cebulę pokrójcie w kostkę, papryki w paseczki, a cukinię w półplasterki. Najpierw obsmażcie cebulę, potem dodajcie marchewkę - smażcie razem przez ok 6 minut. Teraz pora na cukinię, papryki, fasolkę i groszek - wszystko razem obsmażajcie jeszcze przez ok 8 minut. Jeżeli przygotowywaliście warzywa na na prawdę dużej patelni dorzućcie na nią ryż, curry i wszystko wymieszajcie. Jeżeli nie, przełóżcie jarzyny i ryż do sporej miski bądź bezpośrednio do naczynia do zapiekania. Gdy jarzynowo-ryżowa masa z curry będzie już w formie posypcie wszystko startym serem i zapiekajcie przez 20 minut w temperaturze 160 st. C.

Porcja dla 6 osób

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz