Pyszne i jeszcze odrobinę słoneczne (to za sprawą masła i curry) risotto. Sądzę , że każdemu miłośnikowi kuchni włoskiej powinno smakować=). Można je przygotowywać w dwojaki sposób - albo ekspresowo (moja ulubiona wersja) stosując po prostu ryż w woreczkach albo w tradycyjny, włoski sposób - stojąc nad garnkiem, mieszając i co jakiś czas dolewając bulion. Smacznego!
Składniki:
200g ryżu lub 2 woreczki
2 litry bulionu (jeżeli gotujecie risott tradycyjną metodą może być potrzebne trochę mniej - zależy jakiego rodzaju ryżu użyjecie)
1 cebula
1 czerwona papryka
1 zielona cukinia
200g mrożonego groszku
świeże oregano - ilość wg uznania
1 łyżka oliwy
3 łyżki masła
przyprawa curry - dla smaku i koloru
Sposób przygotowania:
Podaję przepis na wersje ekspresową:
Ugotujcie ryż (najlepiej typu parabolicznego) wg instrukcji na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzejcie łyżkę oliwy z łyżką masła. Podsmażcie na niej cebulę i kurczaka pokrojone w kostkę. Tak samo pokrójcie paprykę i cukinie i dodajcie ją na patelnię, gdy cebula i mięso się zrumienią. Na sam koniec dorzućcie groszek.
Do tak przygotowanego mięsa i warzyw dosypcie ugotowany ryż i dodajcie resztę masła, posiekane oregano i cury. Wszystko wymieszajcie i podawajcie na ciepło.
Porcja dla 5 osób
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz