W Polsce tarty kojarzone są bardzo często ze słodkimi wypiekami. Tymczasem w ich ojczyźnie - Francji królują w wersji słonej, wytrawnej. Rodacy Napoleona i Moneta uwielbiają wszelkie jej wersje - ze szpinakiem, z cebulą i boczkiem, z łososiem, odwróconą z karmelizowanymi warzywami, a także tę, której przepis znajdziecie poniżej.
Składniki na ciasto:
1 pełna szkl. mąki
10 dag margaryny
ok. 3-5 łyżek lodowatej wody
szczypta soli
lub jedno opakowanie ciasta francuskiego
Na nadzienie:
1 cukinia
2 duże pomidory
pół czerwonej papryki
2 upieczone piersi kurczaka
1 opakowanie, 150g kremowego serka pomidorowego
20 dag startego, ostrego sera
zioła prowansalskie
W sporej misce zagniećcie wszystkie składniki na ciasto i schłodźcie je w zamrażalniku przez pół godziny.
Weźcie foremkę do tarty (ja używam takiej z wykładanym dnem - dostępne np. w DUCE). Wylepcie ją ciastem - możecie je wcześniej rozwałkować lub zetrzeć na tarce o szerokich oczkach. W przypadku gotowego ciasta francuskiego rozwińcie je, ułóżcie płat na foremce i przejeżdżając po jej rantach wałkiem odetnijcie jego nadmiar.
Nakłujcie ciasto w kilkunastu miejscach widelcem i podpieczcie w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C z termoobiegiem przez 15 minut.
Kurczaka, cukinię i pomidory potnijcie na plastry, a paprykę na paski.
Podpieczony spód posmarujcie serkiem pomidorowym. Następnie układajcie na zmianę kurczaka, cukinię i pomidora, aż do wyczerpania składników i zapełnienia formy. Posypcie tartę żółtym serek i ziołami.
Pieczcie jeszcze przez 30 min. w 170 st. C z termoobiegiem.
4 - 5 porcji.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz