Każdemu czasami przyda się jakaś dieta - nawet jeżeli nie musimy zrzucać kilku rozmiarów, to jednak 2-3 niechcianych kilogramów od czasu do czasu pozbyć się trzeba. Cóż znam to z autopsji ;) Dlatego czasami prowadzę trochę lżejszą i mniej kaloryczną kuchnię. Niektóre z tych propozycji będę zostawiać w kategorii DIETETYCZNIE. A dzisiaj pierwszy przepis, który wrzucę do tego worka - odchudzona wersja sałatki cesarskiej - pomysł zaczerpnięty z programu "Gotuj i chudnij".
Składniki:
1 główka sałaty lodowej lub opakowanie mieszanki sałat
5 jajek
2 spore filety z kurczaka opieczone w ulubionych ziołach
bagietka żytnia lub razowa
2 ząbki czosnku
spora garść kiełków dla zdrowia i urody
Na sos jogurtowy do sałaty:
opakowanie jogurtu bałkańskiego
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka ostrej musztardy
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka gotujcie przez 5-6 minut.
Bagietkę pokrójcie na kawałki i włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C na 4 minuty.
W dużej misce przygotujcie sos mieszając wszystkie podane składniki - dodajcie pokrojoną sałatę.
Kurczaka pokrójcie na plastry.
Wyjmijcie grzanki z piekarnika i natrzyjcie je czosnkiem.
Jajka obierzcie i pokrójcie na połowy.
Czas na układanie składników=) Przygotujcie 5 talerzy - właśnie tyle porcji wyjdzie z podanych składników. Na każdym z nich układajcie sałatę w sosie, obok kilka plastrów kurczaka, po dwie połówki jajka i 2 grzanki czosnkowe. Na sałacie ułóżcie jeszcze trochę kiełków jeżeli macie ochotę:).
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz