poniedziałek, 16 sierpnia 2010
Makaron z pesto i dodatkami
Pesto ma w sobie coś typowo wakacyjnego - soczysto zielone, świeże, pachnące ziołami i czosnkiem - najlepsze samodzielnie przygotowane. Jeżeli jednak nie macie czasu, ochoty lub potrzebnych składników żeby przygotować je w domu wykorzystajcie gotowe, ze słoiczka. Ostatnio, kiedy przygotowałam tę potrawę, też tak właśnie zrobiłam;) Wprawdzie satysfakcja nie ta, ale przynajmniej żołądek nie był pusty=)
Składniki na pesto:
1 pęczek bazylii
3 ząbki czosnku
garść łuskanego słonecznika (zastępuję nim trudno dostępne i drogie orzeszki pinii)
garść tartego parmezanu
pół szklanki oliwy z oliwek
Składniki na makaron:
400 g makaronu tagiatelle
1 średniej wielkości cukinia
2 pokrojone w kostkę, pozbawione pestek pomidory
1 porcja pesto (przygotowana wg powyższego przepisu) lub 5 łyżek pesto ze słoika
4 łyżki oliwy
2 filety z kurczaka
ostra papryka w proszku do smaku
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokrójcie w kostkę, dodajcie do niego łyżkę pesto i smażcie na oliwie przez 15 minut. Zdejmijcie mięso z patelni. Cukinię umyjcie i pokrójcie ( najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw w długie i szerokie paski). Duście ją przez kilka minut na łyżce oliwy, tak by się nie rozpadła.
W tym samym czasie ugotujcie makaron al dente.
Gdy cukinia cukinia lekko zmiękknie dodajcie do niej pomidora i wcześniej przygotowanego kurczaka. Do warzyw i mięsa dołóżcie resztę pesto, pozostałą oliwę oraz tyle ostrej papryki, ile uważacie za słuszne. Wszystko wymieszajcie z makaronem. Jeżeli macie ochotę możecie posypać potrawę startym serem.
Z podanych składników otrzymacie 4 - 6 porcji.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz