Kto powiedział, że chłodnik można jeść tylko w upały? Na pewno nie ja! Pełna witamin i zieleniny pożywna zupa na kefirze i jogurcie jest dla mnie świetną propozycją nie tylko na letni obiad. A jeżeli można ją jeszcze przygotować w kilka minut to ja w to gram.
1 litrowy kartonik czerwonego barszczu
2 duże kubeczki jogurtu naturalnego
2 duże kubeczki kefiru
3 małosolniaki (ogórki małosolne)
1 ogórek wąż
1 pęczek rzodkiewki
po pół pęczka szczypiorku i koperku
6 jajek ugotowanych na twardo
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Do dużej miski lub garnka wlejcie jogurt i kefir. Dodajcie do niego kartonik barszczu i wymieszajcie. Małosolniaki i świeży ogórek pokrójcie na półtalarki, a rzodkiewki na cienkie plasterki. Zioła poszatkujcie drobno - jeśli macie na to ochotę, jeśli nie, grubsze też się nadadzą=). Wrzućcie wszystko do jogurtowo - kefirowo - buraczanej masy. Doprawcie solą i pieprzem. Nakładajcie do miseczek, każdą porcję ozdabiając jajkiem pokrojonym na ćwiartki. Z podanych składników przygotujecie chłodnik dla 6 osób=).
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz