Tradycyjny, prawdziwy szaszłyk powinien być przygotowany z baraniny. Jednak obecnie taką formę podania mięsa przygotowujemy z bardzo różnych jego gatunków. Przed Wami wersja serbska - drobiowa, nieskomplikowana, a jednocześnie fantazyjna…. Pyszna!
4 sporej wielkości filety z kurczaka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka ketchupu
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka natki pietruszki
Marynata:
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta soli
sok z połówki cytryny
Sposób przygotowania:
Filety pokrójcie w paski i wrzućcie do marynaty (jej składniki wystarczy tylko wymieszać), zostawcie je w niej przez ok. 1 godzinę.
Zamarynowanego kurczaka posmarujcie przecierem wymieszanym z ketchupem i ziołami. Złóżcie je na pół i nakłuwajcie na namoczone w zimnej wodzie szpatki do szaszłyków.
Ułożone na blaszce szaszłyki pieczcie przez 25 do 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Przepis pochodzi z książki: Kuchnia serbska. Podróże kulinarne
Zamarynowanego kurczaka posmarujcie przecierem wymieszanym z ketchupem i ziołami. Złóżcie je na pół i nakłuwajcie na namoczone w zimnej wodzie szpatki do szaszłyków.
Ułożone na blaszce szaszłyki pieczcie przez 25 do 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Przepis pochodzi z książki: Kuchnia serbska. Podróże kulinarne
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz