To jeden z kolejnych dowodów na to, że ze schabu można zrobić nie tylko tradycyjnego schabowego. Ten pomysł na mięso z pewnością przypadnie Wam do gustu. Wystarczy tylko usmażyć mięso, ułożyć na nim greckie dodatki, zapiec, a potem delektować się smakiem śródziemnomorskiej potrawy.
Składniki:
- 5 kawałków schabu po ok. 120g
- 1 pomidor
- pół kostki fety
- 8 pokrojonych na talarki oliwek
- łyżka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka granulowanego czosnku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, a następnie delikatnie rozbić, aby przyprawy lepiej wniknęły w kotlety. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć schab z obu po ok. 15 minut na każdej ze stron. Przyprawy wymieszać i posypać nimi mięso. Taki zabieg pozwoli na to, że przyprawy nie przypalą się nazbyt i mięso będzie miało ładny kolor i wygląd, a smak też na tym nie straci.
Kotlety zdjąć z patelni i ułożyć na blasze. Na każdy kawałek mięsa nakładać po dwa cienkie plasterki pomidora, kilka kostek fety i talarki oliwek. Na koniec posypać wszystko jeszcze odrobina ziół prowansalskich.
Zapiekać przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Świetnym dodatkiem do tak przyrządzonego mięsa będą pieczone ziemniaczki i surówka z świerzych warzyw, np. taką:
Pół główki sałaty karbowanej porwać na drobne kawałki dodać pół, pozbawionego pestek ogórka wężowego, dwa pokrojone pomidory i paprykę o dowolnym kolorze. Wszystko polać dresingiem i wymieszać.
Kotlety zdjąć z patelni i ułożyć na blasze. Na każdy kawałek mięsa nakładać po dwa cienkie plasterki pomidora, kilka kostek fety i talarki oliwek. Na koniec posypać wszystko jeszcze odrobina ziół prowansalskich.
Zapiekać przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Świetnym dodatkiem do tak przyrządzonego mięsa będą pieczone ziemniaczki i surówka z świerzych warzyw, np. taką:
Pół główki sałaty karbowanej porwać na drobne kawałki dodać pół, pozbawionego pestek ogórka wężowego, dwa pokrojone pomidory i paprykę o dowolnym kolorze. Wszystko polać dresingiem i wymieszać.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz