Tradycyjne placki indyjskie stworzone z prostych składników i bardzo, bardzo dobre. Swoją oryginalność zawdzięczają specjalnej, długiej technice zagniatania, dlatego też są uznawane za jedne z najbardziej luksusowych indyjskich chlebów. Idealny do różnego rodzaju potraw tej kuchni. Przepis autorstwa Manju Malhi zaprezentowany w programie „Sobota w kuchni”.
Składniki:
2 łyżeczka suszonych drożdży
2 łyżeczka cukru
ciepła woda
3 szkl. Mąki
1 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki mleka
tłuszcz i odrobina mąki do podsypania blachy
Sposób przygotowania:
W małej miseczce rozmieszajcie wodę i cukier z dwoma łyżkami ciepłej wody. Odstawcie na ok. 5-10 minut. W sporej misce zmieszajcie mąkę, sól, następnie dodajcie olej, mleko i jogurt - wymieszajcie. Dolejcie rozrobione drożdże i wyrabiajcie ciasto. Musicie się nad nim solidnie poznęcać, a wręcz je zmaltretować. Dzięki temu ciasto będzie puszyste i wyrośnięte=). Odstawcie je na pół godziny, a potem podzielcie na 8 części i uformujcie podłużne chlebki. Przełóżcie je na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blachę. Pieczcie przez 10-15 min., aż do momentu, gdy chlebki delikatnie się napuszą, w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni. Można je urozmaicić układając na nich pokrojoną cebulkę, czosnek lub czarnuszkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz