Pewnie już się zorientowaliście, że uwielbiam przyrządzać różnego rodzaju roladki;), oto kolejny dowód potwierdzający tę tezę;) Jakoś nie mogę się im oprzeć i po raz kolejny je przyrządzam - ale nigdy nie tak samo!;) A to z innego rodzaju mięsa, to znowu z innym nadzieniem lub jakimś ciekawym dodatkiem.
Tym razem przygotowałam je ze schabu i schowałam w paprykowym, aromatycznym sosie:) Do tego pieczone ziemniaczki i warzywa zapieczone pod beszamelem. Ot, taki żegnający jesień, wczesnozimowy obiad;)
Przepis inspirowany czasopismem "Kobieta i Życie"
Składniki:
4 sznycle wieprzowe
3 różnokolorowe papryki (używałam: żółtej, czerwonej i zielonej)
3 łyżki śmietany do zupy
1 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego
1 cebula
ok. 2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Sznycle rozbijcie delikatnie tłuczkiem. Mięso posypcie równomiernie majerankiem, ziołami prowansalskimi, doprawcie solą i pieprzem. Z czerwonej i zielonej papryki odkrójcie po cztery spore paski (o szerokości ok. 3 cm). Na każdym sznyclu ułóżcie 2 różnokolorowe kawałki, zwińcie roladki i zepnijcie je wykałaczkami, szpilkami do zrazów lub obwiążcie nicią.
Rozgrzejcie olej na patelni i obsmażcie roladki. W czasie gdy będą się rumienić, cebulę i resztę papryki pokrójcie w kostkę.
Do mięsa dorzućcie najpierw cebulę i smażcie przez minutę. Teraz dolejcie bulion i wrzućcie całą, pokrojoną paprykę. Wszystko duście pod przykryciem przez 15 minut.
Po upływie wyżej podanego czasu, odłóżcie 5 łyżek cebuli i papryki, wraz z odrobiną płynu, do miseczki i zmiksujcie wszystko na gładka masę - to będzie nasz zagęstnik sosu.
Do mięsa i warzyw duszących się na patelni dodajcie teraz śmietanę i zmiksowaną paprykę - wszystko dokładni wymieszajcie i doprawcie pieprzem. Duście jeszcze przez ok 10 min., by mięso było miękkie, a sos wystarczająco gęsty.
Potrawę podaję z pieczonymi ziemniaczkami i warzywami zapieczonymi pod beszamelem - przepis poniżej:
Warzywa zapiekane pod beszamelem:
Przepis inspirowany czasopismem "NajMagazyn"
Składniki:
1 opakowanie mrożonego kalafiora
20 dag mrożonej zielonej fasolki
20 dag mrożonego groszku cukrowego
2 pomidory
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szkl. mleka
szczypta startej gałki muszkatołowej
2 łyżki bułki tartej
10 dag startego żółtego sera
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kalafiora, fasolkę i groszek ugotujcie na parze, na półtwardo.
W tym czasie przygotujcie beszamel: z mąki i masła zróbcie zasmażkę, rozprowadźcie letnim mlekiem, zagotujcie - cały czas mieszajcie sos trzepaczką, by nie pojawiły się grudki. Na koniec dodajcie ser, gałkę, sól i pieprz.
Ugotowane na półtwardo warzywa przełóżcie do naczynia żaroodpornego, uprzednio wysmarowanego odrobiną masła. Pomidory pokrójcie na większą kostkę i poukładajcie między pozostałe jarzyny. Wszystko polejcie sosem, a następnie posypcie równomiernie bułką tartą. Zapiekajcie przez 25 min. w temp. 160 st. C.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz