Definicja idealnej pieczeni? Jak dla mnie: soczysta, pachnąca ziołami i z przypieczoną skórką. Jeżeli Wasza definicja czy marzenie o idealnej pieczeni jest podobne, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis:) Sekretem jej kruchości i fantastycznego smaku jest świetna i bardzo prosta marynata. Mięso wystarczy w niej trzymać tylko 2-3 godzin, a potem trzeba je już tylko obsmażyć i piec:) Do tego rodzaju pieczeni nie trzeba używać łopatki (choć moim zdaniem ona sprawdza się najlepiej), można ją przygotować także z karkówki bądź szynki.
Z pewnością zasmakuje Waszej rodzinie i przyjaciołom, a zwłaszcza facetom ... w końcu pieczeń to przede wszystkim męski rarytas;)
Składniki:
Na marynatę:
6 łyżek oleju
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka ziół prowansalskich
1,5 kg pozbawionej wierzchniego tłuszczy łopatki
2 łyżki dobrej jakości margaryny do smażenia
1 szkl. wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszajcie w sporej misce. Przełóżcie do niej umyte i osuszone mięso, a następnie schładzajcie je w lodówce 2-3 godzin.
Przygotujcie dużą brytfannę z pokrywką, ewentualnie naczynie żaroodporne, ale ono nie sprawdzi się już tak dobrze. Rozpuście w niej margarynę i przełóżcie mięso wraz z marynatą. Obsmażcie na rumiano z każdej strony, a następnie dolejcie szklankę wody. Brytfannę przykryjcie pokrywką i przełóżcie ją do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (z termoobiegiem). Przyjmuje się, że na każdy kilogram przypada jedna godzina pieczenia. Wychodziłoby z tej matematyki, że 1,5-kilogramową pieczeń powinno się piec półtorej godziny. Ja jednak piekę pół godziny dłużej, bo lubię jak jest dobrze wypieczona;) W czasie pieczenia, co jakieś 15-20 min. polewam mięso, sokami połączonymi z wodą i marynatą, które znajdują się w brytfannie - dzięki temu będzie soczysta.
W mojej brytfannie pieczeń rumieni się nawet pod przykryciem, jeżeli jednak macie inny typ, to zdejmijcie ją na ostatnie 10-15 min. przed końcem pieczenia. Po upływie dwóch godzin wyjmijcie mięso z piekarnika i odstawcie by odpoczęło.
Do takiej pieczeni przyrządzam bardzo proste piuree przygotowane z kg ziemniaków, 1/2 szkl. ciepłego mleka, 2 łyżek oliwy, 1 łyżki oleju lnianego, soli i pieprzu. Jako dodatek warzywny podaję marynowana czerwoną kapustę i ugotowany groszek cukrowy.
Gdy pieczeń odpocznie przez jakieś 10 min. można ją pokroić na cienkie plastry. Nie pozostaje mi nic innego jak po prostu życzyć Wam
Smaczngo
Mam pytanie jakiej używasz brytfanki????Nie mam takowe, zawsze piekę mięso w rękawie albo w naczyniu żaroodpornym, czy jest różnica???A może doradzisz jakiego rodzaju to ma być brytfanka?
OdpowiedzUsuń